Hoe gaat het nu met jou?

Hoe gaat het nu met jou? - Column 4 september 2020


In mijn boek ‘Vijf jaar realiteit van de Participatiewet’ schrijf ik verhalen over de ervaringen van mensen met een indicatie Banenafspraak, een Wajong zonder arbeidsvermogen en mensen met een Bijstandsuitkering.

Het plan om al die verhalen met evenveel aandacht samen te vatten in één boek, is me helaas niet gelukt. Mijn boek zal niet alleen in twee delen verschijnen maar uiteindelijk zullen het twee boeken worden. De titel van het tweede boek zal zijn: ‘De groep met een doel’, duidend op de mensen die in het doelgroepregister staan. Inmiddels is het een jaar geleden dat ik ben begonnen met dit project. Als ik kijk naar wat daar het afgelopen jaar allemaal uit voort is gekomen, verbaast het me. Zo veel mooie, nieuwe contacten. Zo veel ideeën en passie bij mensen om tegemoet te komen aan hun behoeften, van de hoofdrolspelers in de Banenafspraak.

Hoe het met jou en mij gaat

Natuurlijk heeft Corona mij wakker geschud, mij aan het denken gezet en laten stilstaan bij alle mooie dingen die ik heb ondanks de ellende die er in de wereld gaande is. Toch is alles nu nog zo anders, verlang ik naar de nabijheid die vroeger zo normaal was. Maar ik zal niet klagen; met mij gaat het goed en mijn projecten gaan langzaam vooruit. Een zomer waarin ik veel van mijn tuin heb kunnen genieten en een zomer die, -in tegenstelling tot andere jaren- voorbij gevlogen is. De planning is, dat mijn eerste boek nog altijd dit jaar zal worden uitgegeven. Of dat met mijn tweede boek ook zal lukken, is nog lang niet zeker. Ik ga mij erop richten om het uiterlijk in de eerste maanden van 2021 uitgegeven te hebben. In mijn boeken gaat het maar om één vraag: ‘Hoe gaat het nu met jou?’ En met ‘jou’ bedoel ik de mensen die ik hierboven beschrijf. Hopelijk komt er na dit project een nieuw project waarin ik een boek schrijf over de ervaringen van de begeleiders (accountmanagers, jobcoaches, arbeidsdeskundigen, interne coaches, etc.) Uiteindelijk hoop ik dan een boek te schrijven met de persoonlijke ervaringen van de werkgevers die de groep mensen uit mijn eerste twee boeken in dienst hebben genomen.

Meedoen aan de enquête

Op dit moment ben ik nog op zoek naar zo veel mogelijk mensen die tot de eerstgenoemde groepen behoren en deel willen nemen aan de enquête die ik de komende weken uit zal zetten. Heb jij een indicatie voor: het doelgroepregister, de Wajong, de SW of Beschut werk, of heb je een Bijstandsuitkering? Dan kun je deelnemen aan de enquête. Want voor mij is de belangrijkste vraag: Hoe gaat het nu met jou?

Deze column is geschreven door Hillie Nooitgedagt. Binnenkort komt haar website www.wij-participeren.nl online. Daarop – en op haar bedrijfspagina op Facebook onder de naam: Wij Participeren – zal het laatste nieuws over de enquête te vinden zijn.
De column is nog te vinden op de website van Op naar de 100.000: https://www.opnaarde100000.nl/hillie-nooitgedacht-hoe-gaat-het-nu-met-jou/ Toevoeging Wij Participeren: Door omstandigheden is de deadline van haar boeken tot nader order uitgesteld. Kandidaten die zich willen melden zijn welkom uit alle groepen met een doel: Participatiewet-uitkering, iedereen in het Doelgroepregister van de Banenafspraak, mensen met een SW-indicatie of advies indicatie Beschut Werk. Met name Beschut Werk is meer dan welkom om te reageren. Beide boeken zijn nog in de maak en hebben vertraging opgelopen door ziekte die mij de afgelopen jaren heeft belemmerd om ermee verder te gaan. In het boek 'de Realiteit van de Participatiewet', hoop ik een pad aan te leggen door het oerwoud aan regelingen. Zowel in dat boek als in het tweede boek 'De groep met een doel' vertel ik de praktijkverhalen en ervaringen van de betrokken doelgroepen. Het stellen van een deadline durf ik nu niet te doen maar ik houd jullie op de hoogte via mijn website en Facebookpagina.